Højbed af pallerammer

Så er det ENDELIG blevet forår, og for mig betyder det havearbejde i min skønne kolonihave 🙂 Livgarderen og jeg har ca. 10.000 projekter derude hvert år, og i år er ingen undtagelse. En af de ting jeg absolut ville have derude i år var et par højbede lavet af pallerammer.

Jeg kiggede flere steder på nettet efter firmaer, der forhandler brugte pallerammer, og fandt frem til Øsdal, som ligger i Hvidovre. De sælger pallerammer til 48,- pr. stk. og i modsætning til andre steder (Jopa fx), så SKAL du ikke købe 10 ad gangen. Jeg købte 8 stk – for jeg havde ikke brug for flere. Øsdals pallerammer er ikke trykimpregnerede – i hvert fald ikke dem, jeg købte. De er varmebehandlede, og det betyder noget, når vi taler træ, der kommer i kontakt med den jord, som dine grøntsager skal leve i og af.

Det er let at se, om pallerammerne er varmebehandlede. Er de det, har de nemlig dette mærke på siden:

Tallene på mærket er ikke vigtige – det er kornakset, og det at der står HT, som du skal lægge mærke til. Det betyder nemlig, at pallerammen er godkendt til opbevaring af fødevarer = kan bruges som højbed 🙂

Nå men til sagen: Første step er selvfølgelig at få pallerammerne hjem.

 
Og så er det ellers bare i gang med malingen. Jeg har brugt sort træbeskyttelse – samme som man fx bruger til kolonihavehuse og skure og sån. 
 
 
Den ramme der skal være øverst i bedet, skal også males på indersiden ca. 2/3 ned ad siden. Så ser det pænt ud, når du putter jord i. 
 
 

Nu er det tid til at stille dem op, der hvor du vil have dem. Mine skal stå i den ene ende af terrassen og fungere som læhegn ud mod vejen. Men først skal du lige banke hjørnerne ind på den nederste palleramme, så der ikke er luft forneden, hvor jorden kan komme ud.

 
Fremstilling af højbed af pallerammer
 

Når du er helt sikker på placeringen, skal bedene fores med plastik. Dette gøres primært for at holde på fugten, når der vandes. Gør du det ikke, risikerer du at skulle vande konstant, for at holde dine planter i live. Jeg har her bare brugt gennemsigtige skraldesække, som jeg først har klippet bunden af, dernæst har jeg klippet posen op på langs i midten – men husk kun at klippe det øverste lag plastik. Herefter har jeg foldet posen ud – og foldet den sammen på midten – på den lange led. Så har jeg klippet posen igennem i  folden – på den lange led, så jeg til sidst stod med to lange stykker plastik.

De passede perfekt i bredden til de højbede, jeg har lavet. Altså til 3 stk pallerammer ovenpå hinanden. Plastikken sættes fast med hæftepistol eller små søm. Ombuk den øverste kant et par cm. Det ser pænest ud. Husk også at overlappe plastikken, så der ikke bliver huller, hvor der ikke er plastik.

 

Og så skal der jord i bedene. Jeg har brugt grov-jord til bunden – altså jord med både sten og ukrudt i. Herover har jeg så lagt et stykke fiberdug, for at ukrudtet ikke skal kunne trænge igennem. De sidste ca. 25 cm har jeg brugt god, ren havejord iblandet kompost fra genbrugsstationen.

 

0 thoughts on “Højbed af pallerammer

 1. De ser rigtig fine ud. Men har du tænkt på, at planterne slet ikke kommer i berøring med træet, når nu du taler om det med, at træet ikke må være trykimprægneret. Til gengæld er plastik fra klare plastsække helt sikkert ikke beregnet til fødevarer og kan vist godt indeholde stads…så måske en bedre idé at skaffe noget plastik beregnet til fødevarer (kan måske fås på en fodercentral).
  Bedste hilsner
  Line

 2. Hej Michell
  Jeg har sat nogle direkte på jorden, og de har holdt i to år nu. De er lidt mørnet i bunden. Dem på billedet står på sten, og de holder helt fint.

 3. Hvor ser det godt ud. Jeg vil lige høre om der sker noget med højbede rammerne når jeg sætter mine direkte på jorden? Tænker holdbarheds mæssigt? Jeg glæder mig helt vildt til at blive færdig, de er malet og snart beklædt m fiberdug, og plantevalget er gjort, nu mangler jeg bare det der med underlag… Ved du noget om det?
  Hilsen Michell

 4. Man kan også blot isolere rammerne indvendigt med 1-2 cm styrolit (flamingo) – det holder både på fugten og på varmen.

 5. Hej Nina
  Jeg bruger primært kompostbeholderne (som ikke er dem på billederne, men som er noget længere) til haveaffald/græsafklip. Der er ikke låg på dem. Jeg tænker, at hvis du vil putte køkkenaffald i, så skal de måske være mindst 3-4 pallerammer i højden. Om de skal have låg på, ved jeg ikke.
  Vh.
  Mette

 6. Hej Mette. Det ser rigtig fint ud. Jeg har planer om en køkkenhave, men går og tumler med planerne for det må gerne se godt ud samtidig med at set er praktisk. Det her kunne være løsningen.
  Dem du bruger til kompost, er der låg på? Og bruger du dem kun til haveaffald eller også grønt køkkenaffald?
  På forhånd tak
  Vh Nina

 7. Der siver typisk ikke kemi fra plasticsækkene ud i jorden, men hvis du vil være sikker, så køb kemifri plast :-)Eller drop plasticposerne helt. Så skal du bare være opmærksom på, at du skal vande noget mere.

 8. Det kan du gøre – jeg har valgt at fylde halvt op med potteskår og dårlig jord og så lægge fiberdug over dette og fylde op med god muldjord.

 9. Hej Mie Louise
  Træet holder ret fint, synes jeg. Jeg har i hvert fald pallerammerne endnu – også et par stykker, som ikke har plastic indvendigt, og som bliver brugt til kompost!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *