Tilbered din juleand i stegepose – det er SÅ let!

Du skal bruge

  • 1 (økologisk) and på ca. 3,5 kg. Pekingracen er klart bedst, synes jeg.
  • 3 æbler (Belle de Boscop eller Cox Orange)
  • 1 pose svesker
  • 1 gigant stegepose (fås i Føtex, Rema, Netto m.fl.)

Fremgangsmåde

Skyl æblerne og skær dem i 2-3 cm store tern.

Skyl og fjern alle hinder inden i anden og tag indmaden ud. Klip halsen over, hvis den er lang. Drys anden med lidt salt. Fyld anden med æbler og svesker og luk den med en stegenål.

Juleand med æbler og svesker
Juleand lukket med kødnål




Steg indmaden; hals, lever og hjerte på en varm pande med lidt smør. Steg indtil indmaden har fået stegeskorpe på alle sider.

Indmad fra and
Andeindmad

Åbn stegeposen og drys ca. 1-2 spsk pulveriseret andefond ind i posen. Du kan også bruge flydende andefond – så hælder du bare ca. 2 spsk ind i posen. Put anden ind i stegeposen og læg indmaden ved siden af anden – evt. på begge sider af anden. Luk posen med den medfølgende strip. Klip et lille bitte (ca. ½ cm stort) hul i posen lige over lukkestedet.

Juleand i stegepose
Hullet skal være lige over strippen

Læg posen med and og indmad i en bradepande og sæt den i en 170 grader varm ovn på midterste rille. Steg anden i 2 – 3 timer.

VIGTIGT: Sørg for at posen er HELT fri af ”loftet” i ovnen.

Juleand i ovn
Fadene hedder side by side og er fra Netto

Kig til anden hver halve time. Hvis det ser ud som om der er for meget gang i ovnen (hvis anden er blevet mørk) så skru ned på 160 grader resten af tiden.

Tag anden ud og lad den køle af i posen i bradepanden i ca. 1 time. Sæt en gryde ned i vasken og klip nu et hul i posens ene hjørne (længst væk fra der hvor strippen er). Hæld sovsen fra posen ned i gryden (vær gerne to personer til dette, så I kan holde på anden udenpå stegeposen med grydelapper). Køl sovsen helt af – gerne udenfor, så lægger fedtet sig ovenpå skyen som et låg, der er lige til at tage af.

Tag nu anden ud af posen og parter den med en fjerkræsaks eller en skarp kniv. Læg de parterede stykker tilbage i bradepanden. Der skal være 2 lår, 2 vinger og 2 bryster i 3-4 stykker hver.

Æbler og svesker puttes i en skål og varmes i mikroovnen inden servering.

En times tid før servering

Tag fedtlåget af sovsen (gem lidt til at pensle skindet på anden med)

Varm sovsen op, tilsæt en spiseskefuld andebouillon, peber og 1 tsk. ribsgelé. Tilsæt næsten en kvart liter piskefløde samt kulør. Smag til med salt og peber.

Pensl skindet på anden med andefedt og drys med lidt salt. Sæt i ovnen på 180 grader (hvis den er rimeligt kold) og steg i ca. 12 min. Grill det sidste par min.

KIG TIL ANDEN HELE TIDEN!

Tag anden ud af ovnen og server med sovs, æbler og svesker og hjemmelavet rødkål.

Læs også om verdens bedste syltede agurker, der kan bruges til alt – også juleanden!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.