Mit rectus diastase eller delte mavemuskler forløb inkl. operation

Indhold i dette indlæg

1. Forhistorien

Jeg har været gravid en enkelt gang. Det var i 1998-1999 og dengang tog jeg 26 kg på. Jeg endte med et akut kejsersnit og siden dengang har jeg dels haft en del fedt på maven (det er dér jeg lagrer det meste fedt) og også rectus diastase eller delte mavemuskler. Det sidste har jeg dog først fundet ud af for et par måneder siden.

I 2010 blev jeg opereret igen og fik fjernet livmoderen. Igen fik jeg et ar på tværs af maven. Et nyt et i stedet for kejsersnit arret, men de delte mavemuskler blev ikke syet sammen for det gør man åbenbart ikke i den forbindelse.

For et par år siden hyrede jeg en så personlig træner i et desperat forsøg på at genfinde min talje, men resultatet blev at jeg godt nok blev stærkere og smed et par kilo, men jeg blev større om maven end jeg nogensinde havde været før. Det syntes jeg selvfølgelig var vildt mærkeligt og træls ikke mindst, men først for et par måneder siden fandt jeg ud af, at min meget runde mave faktisk skyldes, at jeg har en 6,5 cm bred rectus diastase eller delte mavemuskler.

Den betyder, at lige meget hvor meget jeg træner, så ligner jeg en ellers slank kvinde på 177 cm – med en badebold på maven, som det også er tilfældet på billederne herunder.

Hvis man ikke ved at man har rectus diastase eller delte mavemuskler – som rigtig mange kvinder faktisk får efter at have været gravide, så kan man komme til at gøre ondt værre ved at træne mavemusklerne. Desværre er det nemlig sådan, at både sit ups, planke og flere andre øvelser, der er målrettet mavemusklerne gør det modsatte af, hvad man gerne vil have dem til. De gør diastasen, altså mellemrummet mellem mavemusklerne større!

Der er delte meninger om, hvorvidt en rectus diastase eller delte mavemuskler kan ”helbredes” med korrekt træning eller om der skal operation til. Et studie af to norske forskere: Kari Bø og Sandra Gluppe viser dog at træning umiddelbart ikke ser ud til at virke efter hensigten heller ikke selv om man bruger nogle af de øvelser, som flere såkaldte eksperter i delte mavemuskler anbefaler.

Jeg har selvfølgelig sat mig grundigt ind i området for jeg er ikke typen, der gør særlig mange ting halvt. Jeg er nok lidt af en control freak, når det kommer til stykket, så jeg har brug for at vide om jeg nu også gør det rigtige. Derfor tog det mig også noget tid og rigtig meget frem og tilbage, før jeg kom frem til at jeg gerne vil opereres og have lukket diastasen.

For det er ikke helt lige ud ad landevejen, det der med at sy mavemusklerne sammen. Det er en relativt stor operation som foregår i fuld narkose og med indlæggelse i mindst et døgn bagefter.

Jeg har valgt at blive opereret af Andreas Printzlau på Printzlau Privathospital. Grunden til at jeg har valgt ham er, at han er en af de førende plastikkirurger i Danmark.

Han er Danmarks “National Secretary” for The International Society of Aesthetic Plastic Surgery (ISAPS), han har været klinikchef for plastikkirurgien på Hamlet og overlæge på Plastikkirurgisk Afd. på Helsingør Sygehus. Og – så har han i skrivende stund udelukkende positive anmeldelser på MyLooks, Google og Facebook.

Og så har det efterfølgende vist sig, at vi har en fælles ven (som også er læge og som vikarierer på Printzlau Privathospital) som også har anbefalet Andreas. Så jeg føler bestemt, at jeg er i de bedste hænder hos ham.

2. Forberedende træning

Da operationer generelt kan være meget krævende for kroppen at komme igennem, er det en rigtig god idé at forberede sig på efterforløbet med noget god træning – både cardio (løb, cykling eller gang) og styrketræning. Jeg har derfor både gået tur hver dag på min 40 min/4 km og trænet styrketræning hver 2. dag OG dyrket yoga mindst hver 2. dag. Mit styrketræningsprogram har bestået af squats, forskellige rygøvelser og maveøvelser specielt for delte mavemuskler.

3. Forberedende udstyr

Medicin

Du får garanteret noget med hjem fra hospitalet, men hvis du vil være sikker på ikke at løbe tør (og tro mig, det er ikke sjovt at løbe tør for smertestillende…) så køb en pakke ibuprofen 200 mg og en pakke paracetamol 500 mg på apoteket inden du skal opereres.

Belly Binder

Du får udleveret et mavebælte eller en Belly Binder, som det også hedder på hospitalet. Det er et elastisk bælte som på ryggen er i ét stykke, men foran deler sig i to dele. Meningen er så at man først strammer den nederste del og dernæst den øverste, så man holder maven på plads og forhindre for meget væskeansamling.

Det kan være en rigtig god idé at købe et ekstra bælte, men spørg lige der hvor du skal opereres om du får ét eller to Belly Binders med hjem?

Får du kun et, kan du købe et ekstra hos Nordicare.se – eller hos mig, hvis du er en str L, for jeg fik nemlig to på hospitalet, og havde et i forvejen, så nu har jeg et spritnyt, sort mavebælte fra Nordicare.se liggende, som du må købe til 50% af nyprisen, som du kan se på hjemmesiden.

Micropore silikonetape

Efter operationen får du noget operationstape over sammensyningerne. Det skal sidde på de første 12 uger både nat og dag og også når du bader. Efter stingene er taget ud, skal du selv skifte tapen ca. en gang om ugen eller ved behov (hvis det falder af osv.)

Du kan vælge at bruge det samme Micropore tape som du fik på hospitalet eller du kan, som jeg vælge Micropore silikonetape, som efter sigende skulle hjælpe til med at gøre arrene pænere.

Micropore silikonetape fås på apoteket og på nettet og det koster ca. 80 kr for en rulle på fem meter, som er mere end du kommer til at bruge på de 12 uger.

Tøj

Når du er blevet opereret kan du vælge at tage dit eget medbragte tøj på. Og dagen efter operationen, når du skal hjem fra hospitalet – ja så skal du ud af hospitalstøjet og over i dit eget.Vær opmærksom på, at du har gul jod på maven og lårene, så det er en god idé at medbringe tøj, som er mørkt og som du ikke er helt vildt øm overfor. Joden kan nemlig godt smitte af på tøjet og det kan være svært at vaske ud. Du kan også vælge at tage hjemmesko med til når du skal frem og tilbage til toilettet.

Du skal også sørge for at have nogle toppe til efter operationen. Fordi du skal bruge mavebælte efter operationen, er det en god idé at have en top indenunder bæltet. Det er klart mest behageligt. Jeg havde en enkelt af disse toppe fra H&M i forvejen og købte derfor et par ekstra.

Hjælp

Det første par dage eller tre er du nødt til at have en hjælper i nærheden det meste af tiden. Du kan meget lidt selv og har sandsynligvis brug for hjælp til det meste.

4. Dagbog

Dagen før min operation for rectus diastase eller delte mavemuskler

Jeg har fyldt dagen med oprydning, rengøring, tøjvask og skift af sengetøj, så jeg har i den grad holdt mig beskæftiget. For jeg er både spændt og nervøs for i morgen. Jeg skal møde kl. 9:00 og skal vel så opereres indenfor et par timer vil jeg tro. Jeg har også pakket min taske med tøj, morgenkåbe, hjemmesko, toiletsager og lidt chokolade til i morgen eftermiddag/aften, hvis jeg skulle få lyst til lidt at hygge mig med mens jeg er indlagt.

Dag 0 – operationsdag

Jeg tjekkede ind på Printzlau Privathospital kl 9:00, blev vist tilrette på stuen og fik målt temperatur, blodtryk og puls. Så kom kirurgen, Andreas Printzlau og tegnede på mig. Jeg blev lagt til at sove kl 10:15 og blev vækket igen kl 13:00.

Selve operationen gik rigtig godt. Jeg havde ønsket mig tre ting, som jeg fortalte Andreas inden operationen, da han kom ind på min stue for at tegne på mig.

1. Jeg ønskede mig et vandret ar. Kun! Altså helst ikke også et lodret ar op til navlen. Andreas ville ikke love noget, men det lykkedes ham at trække så meget ned i min hud, at han kunne nøjes med at skære på tværs. Altså et vandret ar fra hofte til hofte. Præcis som jeg håbede. Arret ligger ikke helt så lavt som jeg havde håbet, men det giver meget god mening, at det måtte ende med at ligge der hvor det gør, fordi der jo er hevet godt og grundigt ned i huden oppefra – hvilket gør at huden under arret strækkes opad. Jeg tror (og håber) det falder lidt mere på plads, når hævelsen aftager.

2. Jeg ønskede mig også at arret ville blive så kort som muligt, altså at det ikke skulle gå helt ud på siden af hofterne. Det lykkedes også.

3. Og endelig så ønskede jeg mig en navle, der gik lidt indad – så den ville ligne den jeg havde i forvejen mest muligt. Det lykkedes også.

Så alt i alt har jeg fået alt hvad jeg ønskede mig og håbede på og det er jeg helt vildt taknemmelig for.

Jeg er tilpas smertedækket, men skal huske at sige til når smerterne stiger fra 2 til 3 på smerteskalaen 1-10 for ellers når jeg ikke at få nyt smertestillende i tide og så begynder det at gøre seriøst ondt!

Jeg har været vågen siden operationen sluttede kl 13:00. Har været bemærkelsesværdigt frisk, men det kan nok tilskrives det at jeg har et lille “issue” med lokalbedøvelse og smertestillende generelt. Virkningen klinger hurtigt af hos mig, så jeg skal “holde mig til” for ikke at få for mange smerter.

Maden her på Printzlau Privathospital er rigtig god og der er masser af snacks, saft, sodavand, kaffe, te mm. Det er bare at sige til – så bliver der serveret.

Personalet er både vidende og søde og de har god TID til at informere grundigt og svare på mine spørgsmål.

Dag 1 – udskrivning

Jeg blev udskrevet her til morgen efter at Andreas havde givet mig thumbs up! Alt så fint ud og der var styr på smertedækningen, så jeg måtte gerne komme hjem.

Nu sidder jeg i sofaen med en pude under knæene og en hel masse i ryggen. Jeg kan selv komme op og ned og kan også gå rundt. Det går langsomt og holdningen er sådan lidt foroverbøjet med skuldrene fremme og begge hænder på maven.

Nå men det går fremad, synes jeg. Langsomt men sikkert og indtil videre ser ar og mave pæne ud, men de billeder venter vi lige lidt med.

Natten til dag 2 har ikke været sjov. Maven har gjort meget ondt og mine rygmuskler er også vildt ømme af at skulle gå foroverbøjet og “bære” på maven, så det er ikke blevet til meget søvn.

Medicin: Paracetamol 1000mg, Ibuprofen 400mg og Oxynorm 5 mg
op til fem gange i døgnet + lidt Voltaren Forte til ryggen.

Dag 2 – hjemme igen

Dagen har været virkelig slem! Jeg har haft problemer med at styre det smertestillende, så jeg har virkelig haft ondt! Med ondt på! Endte med at ringe ud til sygeplejerske Gurli hos Printzlau og klage min nød og bede om en ændring i smerte-planen, så jeg i det mindste kunne trække vejret!

Gurli er dog ikke sådan at hyle ud af den, så selv om hun (og Andreas) var noget overraskede over at jeg ikke var kampskæv af al den morfin jeg fik, men jo nærmest ikke kunne mærke forskel på dét og parecetamolerne, så lagde de sammen en ny plan, så jeg nu tager lidt mere af det hele og med lidt kortere mellemrum. Fingers crossed at planen virker og jeg kan sove i nat.

Jeg har også taget mit første bad i dag. Det foregik siddende på denne taburet fra IKEA: https://www.ikea.com/dk/da/p/marius-taburet-sort-10135659/ til 25 kr. Taburetten har plastsæde med store huller i, så vandet kan løbe af og jeg ikke sidder og svupper mens jeg vasker mig. Det fungerer faktisk fint, men kors hvor tager det lang tid at tage bad, tørre mig, tørre syningerne under plasteret med føntørreren og tage tøj på. MEN – det kan lade sig gøre og det er det vigtigste lige nu.

Medicin: Paracetamol 1000mg, Ibuprofen 400mg og Oxynorm 5 mg
op til fem gange i døgnet + lidt Voltaren Forte til ryggen.

Dag 3 – balance is key

Aaaaaahhhhhh….. Alting er godt nok noget nemmere at overskue, når man er korrekt smertedækket.

Efter at have fået ny smerteplan i går eftermiddag steg humøret betragteligt. Nu sidder mine skuldre ikke længere helt oppe om ørerne, og vejrtrækning er gået fra kun at være i toppen af lungerne til nu også at komme ned i bunden på indåndingerne. Jeg tager nu lidt mere morfin end det anbefalede, men eftersom min krop er hurtig til at brænde morfinen af, som Andreas kalder det, så gør det ikke så meget.

Jeg har endnu ikke været udenfor, men har tusset rundt i lejligheden og siddet/ligget en del ned. Fik mig også lige en lur på en times tid ved 15-tiden.

Medicin: Paracetamol 1000mg, Ibuprofen 400mg og Oxynorm 5 mg
op til fem gange i døgnet + lidt Voltaren Forte til ryggen.

Dag 4 – lidt op og rigtig meget ned

Natten til i dag har været ok. Jeg havde håbet ikke at skulle tage morfin i løbet af natten, men det var jeg nødt til. Det gør ondt at sove på siden, og jeg vænner mig nok aldrig til at sove på ryggen, så det er lidt valget mellem pest og kolera. Efter et par timer på siden har jeg ondt i maven og må ligge på ryggen lidt, og sådan fortsætter det. Og så skal jeg også lige op og tisse – hver 2. time ca. og hver 4. time er det tid til medicin. Nå men når bare jeg får sovet, så er det ikke så vigtigt om alle timerne er i træk.

Dagen i dag har været ok. Uneventful, som det hedder på engelsk – der er med andre ord ikke sket det store. Jeg har set serie på Netflix og her til eftermiddag var jeg træt nok til at jeg kunne tage mig en lur i sengen.

Min ryg gør mere og mere ondt. Ikke i lænden som jeg ellers havde frygtet, men længere oppe langs rygsøjlen i begge sider – på mørbraderne! Det er åbenbart dem der holder resten af mig, når jeg er nødt til at hænge lidt i skuldrene som en træt gammel mormor.

Det er som om medicinen (paracetamol og ibuprofen) ikke rigtig tager smerten i ryggen, så jeg smører med Voltaren Forte et par gange om dagen og det hjælper lidt. Fuck en redelighed altså – hele dagen går mere eller mindre med at holde styr på smerter, mavebælte og medicin. Suk! Nå det bliver nok snart bedre.

Medicin: Paracetamol 1000mg, Ibuprofen 400mg og Oxynorm 5 mg
op til fem gange i døgnet + lidt Voltaren Forte til ryggen.

Dag 5 – stille søndag

I dag har jeg klaret mig på paracetamol og ibuprofen indtil videre. Jeg har smerter til 2-3 stykker, og er muligvis nødt til at supplere med morfin næste gang jeg skal tage medicin ved 16-tiden. Vi får se.

Jeg har også været ude at gå min første tur i det fri sammen med manden og hunden min. Dét var godt nok dejligt – en milepæl af de helt store! Jeg kunne ikke gå så langt og blev også ret forpustet bl.a. fordi jeg jo er spændt ind i et temmelig stramt korset. Det gør al bevægelse anstrengende – men det betyder ikke, at jeg ikke skal bevæge mig. Det skal jeg, men hellere flere små ture i løbet af dagen end en lang.

Medicin: Paracetamol 1000mg, Ibuprofen 400mg og Oxynorm 5 mg
op til fem gange i døgnet + lidt Voltaren Forte til ryggen.

Dag 6 – det går fremad

Det går fremad om end langsomt synes jeg. Jeg klarer mig med paracetamol og ibuprofen om dagen, men når vi nærmer os aftensmadstid, begynder smerterne at klatre op ad smertestigen, så jeg er nødt til at tage morfin. Det er lidt træls – jeg vil gerne snart væk fra morfinen, dels pga. bivirkningerne (min hud brænder) og dels fordi morfin er ekstremt vanedannende allerede efter 1-2 ugers brug. Så ud med det hurtigst muligt tak!

Igen i dag har jeg været ude at gå tur med hunden og min mand. Vores hund er en Chihuahua på to kg., så vores gåture er korte, hvilket passer mig rigtigt fint lige nu.

Medicin: Paracetamol 1000mg, Ibuprofen 400mg og Oxynorm 5 mg
op til fem gange i døgnet + lidt Voltaren Forte til ryggen.

Dag 7 – kvantespring

Fra i går til i dag er der nærmest sket et kvantespring! Jeg har meget mindre ondt i dag – det er mere ømhed end reelle smerter. Så fedt! Jeg har også sovet bedre. OG – så er det i dag præcis en uge siden jeg blev opereret, hvilket betyder at jeg fra i dag skal til at rette mig op, når jeg går og står. 

Dét føles til gengæld helt vildt unaturligt, for syningen i mine mavemuskler strammer og huden ned langs midten af maven føles alt for stram/lille til, at jeg ”bare lige kan rette mig helt op”. Nå men de kloge mennesker hos Printzlau Privathospital ved jo godt, hvad de laver, så jeg gør bare hvad de siger alt imens jeg holder vejret og krydser fingre.

Medicin: Paracetamol 1000mg, Ibuprofen 400mg og Oxynorm 5 mg
op til fire gange i døgnet + lidt Voltaren Forte til ryggen.

Dag 8 – rutine

Det går hurtigt fremad nu. Jeg har stadig en taburet stående i badet, men jeg bruger den noget mindre nu. Jeg har ikke noget problem med at rette mig op, når jeg har mavebæltet på, men når jeg ikke har det på, føles det som jeg vil gå op i syningen, hvis jeg retter mig helt op. Meget mærkelig følelse.

Medicin: INGENTING
NordicOil CBD 5%: 4 dråber morgen og eftermiddag samt Manidrops0,25 ml til natten. Disse dråber tog jeg før jeg blev opereret, og dem fortsætter jeg med fra nu af.

Dag 9 – lidt for lange gåture

I dag har jeg gået 4 km med min søde datter. Det var lidt i overkanten kunne jeg godt mærke her til aften, men det ene skridt tog lidt det næste, og inden jeg havde set mig om, havde vi været ude i en times tid. Jeg er vant til at gå lange (10-12 km) ture, så det føltes ikke som meget langt, men min krop er stadig ved at komme sig og energiniveauet er lavt, så det var liiiige lidt for meget for en helende krop.

Dag 10 – de første billeder efter operationen

I dag har jeg igen taget billeder forfra og fra siden, så jeg kan holde øje med udviklingen. Jeg har også målt mig og underligt nok ser det lige nu ud til, at jeg kun er blevet 5 cm mindre om livet på det bredeste sted. Jeg håber og tror, at det skyldes hævelse og væske og at jeg nok skal blive mindre om livet, men uanset målene, så er det allerede ret tydeligt på billederne, at der sket en del.

Maveplastik / rectus diastase ti dage efter operation

Dag 11 – første gang i bad stående

I dag var første gang jeg kunne gå i bad uden at skulle sætte mig ned på skamlen undervejs – YEAH! Jeg kunne stå helt oprejst (altså uden bandage) uden at føle, at min mave delte sig i arret. Dejlig fornemmelse.

Jeg har været ude at gå ca. 2 km. Det gik fint, så jeg tænker at jeg godt kan øge distancen stille og roligt fra nu af. Vil gerne op på at gå ca. 4-5 km hver dag som jeg gjorde inden operationen. Hvorfor? Fordi det bare føles rigtigt godt! Jeg går længere ture i weekenden med min mand, men på hverdage bliver det ”kun” til de der 4-5 km.

Dag 14 – efter min rectus diastase eller delte mavemuskler operaton

Det går den rigtige vej nu. Jeg kan stå op i badet og rette mig op resten af dagen. Det trækker lidt både ved navlen og inde i maven, når jeg retter mig helt op, men det kan lade sig gøre.

Jeg går ca. 2 km hver dag og øger lige så langsomt distancen i takt med at jeg kan mærke, at jeg kan holde til det. Jeg må endnu ikke begynde at træne eller lave yoga, så jeg venter pænt.

Dag 19 – kontrol og sting ud

I dag var jeg på Printzlau Privathospital og få taget sting ud.
Det gik fint, arrene så pæne ud osv. Det viste sig dog, at jeg havde fået en væske/blodansamling under ribbenene, som skulle tømmes ud, så det gjorde sygeplejersken mens jeg bogstaveligt talt holdt vejret.

Det er en smule overvældende at få at vide, at der ligger ca. 1 dl væske under huden, og at den skal suges ud ved hjælp af en kanyle og en meget stor sprøjte. Nå det lykkedes uden alt for meget ubehag, men jeg skal alligevel lige til tjek derude igen på mandag for at se, om der har dannet sig ny væske eller om det var dét.

Dag 21 – slut med mavebæltet om natten

Fra i dag behøver jeg ikke længere at sove med mavebæltet på. Det er lidt af en milepæl og jeg kommer helt sikkert IKKE til at savne at have bæltet på om natten! Jeg skal stadig have det på om dagen de næste tre uger, men det går nok.

Dag 28 – bevægelse er godt men ikke for meget

I dag er det fire uger siden jeg blev opereret. Fra nu af må jeg sove/ligge på maven, hvis jeg har lyst – men det har jeg faktisk ikke. Min mave er stadig meget hård specielt under navleniveau og ned mod arret, så jeg er ikke ligefrem fristet til at ligge på maven, men det kommer jo nok når maven bliver mere blød.

Jeg er begyndt at gå lidt længere ture på 3-4 km. Jeg tracker via Runkeeper appen, men det er mest for at sikre mig, at jeg ikke kommer til at gå for langt. Jeg er vant til at gå både 5 og 10 km ture, så det er let for mig at blive ved med at gå, men problemet opstår når jeg så kommer hjem igen og virkelig kan mærke, at jeg har overgjort det. Maven hæver (meget bevægelse = meget væske) og jeg bliver tung, øm og træt. Det har jeg lært på den hårde måde efter en tur på 4 km kort tid efter operationen, så nu tager jeg det stille og roligt og prøver at mærke godt efter undervejs, så jeg ikke overgør det. Igen.

Jeg synes det er meget tydeligt at se forskellen på billederne fra dag 10 og fra i dag. Der er helt klart sket noget og det er som om hele maven er faldet mere på plads.

Maveplastik / rectus diastase fire uger efter operation

Dag 35 – blødere mave

Fra sidste uge til nu er min mave blevet noget mere blød – specielt i området under navleniveau ud mod siderne. Jeg har ligget på maven flere gange for at strække lidt på forsiden og det er gået fint. Der er EN uge tilbage med mavebæltet og jeg kan næsten ikke vente. Er SÅ træt af at være forpustet hver gang jeg bare går en lille tur og af at føle mig mæt og proppet efter kun tre mundfulde mad

Mit ar er ved at blive rigtig pænt. Det er selvfølgelig stadig rødt og lidt hævet, men jeg kan allerede se at det nok skal blive fint.

Maveplastik / rectus diastase fem uger efter operation

Dag 42 – Øv! en uge mere med mavebæltet

I dag er det seks uger siden, at jeg blev opereret. Det burde så egentlig betyde, at jeg ikke længere skulle have mavebæltet på, men ak sådan skulle det ikke lige gå.

Jeg har nemlig bevæget mig lidt rigeligt de sidste par uger, så jeg måtte en tur ud til Printzlau Privathospital i går og blive scannet. Jeg syntes min mave bulede lidt ud specielt i siderne, og kunne ikke helt lure om det var væske eller måske for meget slik.

Det var væske og en del faktisk, så den anden søde sygeplejerske Jeanet anbefalede mig at beholde mavebæltet på en uges tid endnu og så ellers TAGE DEN LIDT MED RO METTE! Utroligt at jeg ikke kan finde ud af dét…

Nå – du kan måske selv se på billederne herunder, at jeg ser lidt mere spilet ud end på billederne fra sidste uge?

Dag 49 – endelig farvel til mavebæltet

Jeg har haft mavebæltet på on and off over den sidste uge. Det er så befriende at slippe for det, at jeg nok har haft det mere af end på. Det kan man så godt se på billederne fra denne uge synes jeg. Jeg døjer stadig med lidt væske og der skal virkelig ikke særlig meget bevægelse til, før jeg synes jeg kan mærke det. Hvis jeg har været en tur i byen eller har trænet en lille smule, så er maven mere udspilet om aftenen.

Det er kommet lidt bag på mig, hvor lang tid helingsprocessen egentlig tager. Min krop bruger stort set al sin energi på at hele indefra og det kan mærkes på den manglende energi, jeg generelt har oplevet over de sidste syv uger. Det bliver selvfølgelig bedre og bedre med tiden, men det går noget langsommere end jeg havde regnet med.

Og jeg ved jo godt, at jeg fik det at vide allerede før operationen og at det står i patientinformationen fra Printzlau Privathospital. Jeg er nok bare ikke særlig tålmodig, når det kommer til stykket…

Uge 7 efter operation for rectus diastase / delte mavemuskler

Dag 56 – tålmodighed er SÅ meget en dyd

Den sidste uge er gået fint. Jeg har holdt mig fra gåture på nær et par ærinder inde i byen, som endte med at være 2-3 km lange i det hele, men fordelt over et par timer. Jeg synes ikke jeg har været specielt udspilet eller hævet, men kan godt se på billederne, at jeg i hvert fald ikke er helt flad endnu 🙂

Og det er helt fint – det er en del af helingsprocessen, at man den ene uge er hård på maven, den næste blødere og næste igen måske lidt udspilet af væske, så jeg tager det roligt og prøver at lade være med at stresse over, at jeg gerne snart vil se det endelige resultat. For det kommer jeg ikke til. Der går laaaang tid endnu før det endelige resultat viser sig – mange måneder så vidt jeg har forstået.

Desuden kan jeg jo godt mærke, at jeg er blevet blødere andre steder også, fordi jeg ikke kan vægttræne og gå længere ture endnu. Så det hele sidder ikke helt så godt som det gjorde før operationen og der kommer til at gå noget tid med langsom genoptræning før jeg er tilbage på mit tidligere niveau. Men igen – det er ok.

Rectus diastase 7 uger efter operation

Dag 63 – Klinikken for delte mavemuskler, besøg nr. 1

I dag har været en rigtig god dag! Jeg var ellers ved at blive temmelig træt af det hele – specielt det at jeg ikke må gå mine lange ture endnu. Det har nemlig nærmest resulteret i, at jeg slet ikke går! Kun sådan nogle små halvtriste ture med eller uden min lille hund, som alligevel helst vil være fri.

Men altså – i dag havde jeg så tid hos fysioterapeut Camilla Hofman Hansen på Klinikken for delte mavemuskler., som ligger på Østerbro lige ved søerne. Og nu undrer du dig måske over, hvad jeg skulle dér når nu jeg har fået repareret mine delte mavemuskler, men der er faktisk en rigtig god grund til mig besøg.

Som du sikker ved, så får kvinder der har født vaginalt eller ved kejsersnit absolut ingenting at vide om, at de efterfølgende kan have delte mavemuskler. De får heller ikke noget at vide om, hvad de selv kan gøre ved deres delte mavemuskler – eller hvad de kan gøre før og efter en operation for delte mavemuskler. Sådan en som jeg har gennemgået for to mdr. siden. Og lige præcis derfor var jeg hos Camilla i dag; for at få vejledning i hvordan jeg skal træne og bevæge mig fremadrettet for at styrke min kerne, få bedre holdning og blive stærkere over all.

Jeg skal tilbage til Camilla om en måneds tid og i mellemtiden blev jeg anbefalet at købe Elin Solheims 18 måneders træningsprogram for delte mavemuskler. Hun er åbenbart en legende indenfor genoptræning af delte mavemuskler uanset om du skal opereres eller ej.

Elin Solheims program er ikke helt billigt, men hvis du regner prisen pr. måned ud, så koster det kun 105,- pr. måned i hver af de 18 måneder. Du kan også vælge at købe et månedsabonnement, men så skal du af med 249,- pr. måned. Jeg vælger derfor at købe pakken, der giver mig adgang i 18 måneder.

Uanset om du vil træne efter Elins metode eller ej, så er det en rigtig god idé at læse hende gode træningsråd til os, der er blevet opereret for rectus diastase. Dem har jeg tænkt mig at begynde med nu og så går jeg i gang med Elins træningsprogram lige efter påske – og dét skal jeg nok fortælle mere om, når jeg kommer så langt 🙂

Dag 70 – Maven bliver blødere

I dag er det 10 uger siden jeg blev opereret og nu synes jeg faktisk min mave endelig begynder at blive lidt blødere. Den har været meget hård på den nederste del – altså primært under navleniveau, men nu begynder den at bløde lidt op specielt i højre side. Det føles rigtig rart.

Jeg kan stadig ikke bære særlig meget uden at blive øm i maven, men jeg kan gå ture (JA TAK!!!) på 2-3 km uden at blive øm, og så er alt andet bare noget jeg tager med, for kors, hvor har jeg savnet mine daglige gåture. Jeg har vist også taget et kilo eller to på de sidste 10 uger, så turene er tiltrængte…

Rectus diastase eller delte mavemuskler

Dag 77 – Hjælp jeg buler ud!

I dag er det 11 uger siden, jeg blev opereret og jeg synes faktisk jeg buler mere ud end jeg gjorde det første par uger. og maven ser nu knap så stram og spændt ud som i starten. Det skyldes, så vidt jeg kan forstå, at jeg ikke er kommet i gang med at træne sådan rigtigt endnu og at min mave bliver blødere efterhånden som den heler.

Når musklerne ikke kan holde på det, der er indenunder, ja så buler maven altså ud. DERFOR er det også helt afgørende for mig, at jeg kommer i gang med Elin Solheims træningsprogram – men det må altså lige vente til næste uge, hvor jeg både skal til 12 ugers kontrol hos Andreas på Printzlau Privathospital og hvor jeg har min 2. aftale hos Camilla på Klinikken for delte mavemuskler.

Jeg vil gerne lige have både Andreas og Camillas ord for, at jeg må give den lidt mere gas nu og gå i gang med Elins træningsprogram uden at der er risiko for at komme galt af sted.

Rectus Diastase operation efter 11 uger

Dag 77 – 3 mdrs. kontrol på Printzlau Privathospital

Så kom dagen endelig! Der er nu gået tre måneder siden min operation for delte mavemuskler, og jeg har nu været til 3 mdrs. kontrol hos Andreas Printzlau.

Det gik rigtig godt – alt så ud som det skulle og efter en grundig undersøgelse kunne Andreas fortælle mig, at jeg fra nu af “ikke kan ødelægge resultatet længere”. Det betyder at jeg gerne må gå lange ture (Fuck Yeah!) og at jeg må begynde at træne – også med vægte!

– Derfor buler maven

Jeg fik også en rigtig god forklaring på, hvorfor min mave buler ud i siderne. Det er nemlig ikke kun fordi maven bliver blødere i takt med at den heler – det er også, og faktisk primært fordi, min store tværliggende mavemuskel (transversusmusklen) er alt for slap. Det er den fordi jeg ikke har kunnet træne den mens jeg havde delte mavemuskler. Det kan man nemlig ikke. Eftersom mine mavemuskler nu er blevet syet sammen, så er det som at tage et par lidt for stramme bukser på – man får muffintop og alt buler ud over bukserne der, hvor min tværgående mavemuskel er slap. Det er altså HELT afgørende, at jeg kommer i gang med at træne både den tværliggende mavemuskel OG resten af min krop, så jeg kan blive stærk og så min krop kan holde til mig liv so to speak 🙂

– Elin Solheim – Bevæg dig stærk

Jeg har derfor også i dag købt Elin Solheims træningsprogram Bevæg dig stærk. Lige nu og frem til den 9. maj er der 20% rabat i forbindelse med Mors Dag. Koden står på hjemmesiden og er MorsdagSolheim21. Jeg har lavet min første træning i dag og kan kun sige, at det er et rigtig godt træningsprogram, som er let at følge.

– Mit fine ar

Jeg har i dag fjernet det silikonetape, som jeg har haft på hele tiden fra jeg blev opereret og til nu. Tapen skulle både medvirke til at “holde sammen” på mig og til at gøre mit ar pænt. Og jeg må sige, at jeg allerede synes mit ar er SÅ flot! Det er selvfølgelig stadig rødt og bulet, men jeg synes det er ret tydeligt, at det nok skal blive rigtig fint med tiden.

Det kan godt på billedet se ud som om arret går helt om på siden af hofterne, men det gør det ikke. Hvis du kigger på billedet til højre – i højre side af billedet (altså på min venstre hofte), så kan du måske lige ane, at arret stopper på forsiden af hoften. Og det gør det så selvfølgelig også i den anden side.

Og så kan du se på billedet til venstre, at mine trusser (som er dem jeg har på på alle billederne) næsten kan dækket arret, som det er nu. Jeg regner med at arret kommer lidt længere ned i takt med at maven bliver blødere, men selv hvis det bliver ved med at kigge op over trussekanten som her, så gør det mig ikke noget. Jeg er super tilfreds med resultatet, og glæder mig nu bare til at få strammet min transversusmuskel op også ved hjælp af effektiv træning og lange gåture.

Rectus Diastase operationsar

Dag 83 – Klinikken for delte mavemuskler, besøg nr. 2

Jeg var hos Camilla Hofman Hansen på Klinikken for delte mavemuskler i dag, og det viser sig faktisk, at jeg har meget stramt bindevæv og arvæv fra tidligere operationer, bl.a. kejsersnit, for mange år siden. Camilla forklarede det med, at når man bliver opereret, så laver kroppen nyt bindevæv til at holde sammen på “skaderne” og det klistrer så alting sammen, hvilket kan føre til stramhed.

– Arvævsstræk

Jeg fik ar/bindevævsmassage af Camilla og det var ikke just behageligt, men til gengæld er jeg noget blødere i maven nu. Camilla anbefalede også, at jeg laver arvævsstræk hver dag og hun har sagt god for, at jeg linker til hendes arvævsstræk-videoer her.

Jeg vil virkelig anbefale dig, der har gennemgået den samme operation som jeg – og faktisk også dig der ikke har, men som har delte mavemuskler efter fx graviditet, at du booker en tid hos Camilla på Klinikken for delte mavemuskler. Her får du den allerbedste vejledning i, hvordan du skal træne og styrke kroppen efter graviditet eller operation.

Camilla følger desuden også med i det lukkede Facebook-forum, som jeg blev meldt ind i, da jeg købte Elin Solheims online træningsprogram: Bevæg dig stærk. Det betød helt konkret for mig i dag – at Camilla allerede vidste at jeg havde stillet et spørgsmål derinde om en bestemt øvelse i træningsprogrammet og at hun kunne vejlede mig i, hvordan jeg skulle udføre øvelsen. Det var både overraskende og virkelig fedt, at jeg også kunne få hjælp til det hos Camilla!

4 måneder efter operationen

I dag har jeg igen taget billeder af maven forfra og fra siden. Jeg synes stadig at jeg er meget rund at se på, og det føles som om jeg har et par stramme jeans på, der får maven til at poppe ud over linningen = Muffintop!

– Træningen

Jeg er i fuld gang med træningsprogrammet fra Elin Solheim (er snart færdig med modul 2) og det går rigtig godt. Jeg kan mærke at jeg bliver stærkere i kernen, men som sagt kan jeg endnu ikke mærke effekten i form af en slankere silhuet. Det skal dog lige siges, at jeg jo ikke har fået lavet en fedtsugning, så jeg har stadig 2-3 cm fedt under huden

Camilla – fyssen fra Klinikken for delte mavemuskler siger, at det nok skal komme, men jeg tror nu alligevel jeg lige tager en snak med hende når jeg skal derind igen den 9. juni 2021, for det irriterer mig at der ikke sker mere på den front.

– Arrene

Arrene bliver pænere og pænere som du nok kan se på billederne herunder. I takt med at maven bliver blødere (den er stadig meget hård fra navlen og ned) så falder det vandrette ar også mere på plads. Når jeg sætter mine trusser normalt (på billedet er de sat lavt), så er det kun de 3-4 midterste cm af arret der kan ses over trussekanten. Det har jeg det helt fint med – også hvis det ender med at være resultatet om et halvt års tid, når alt forhåbentligt er faldet ordentligt på plads.

Arret omkring navlen er rigtig pænt i venstre side. I højre side er det lidt stramt, men jeg masserer det hver gang jeg husker det, så arret bliver mere blødt og så navlen kommer til at se mere naturlig ud.

Rectus diastase operation 4 måneder

5 måneder efter operationen

Pyyyyha – den sidste måned har godt nok været hård at komme igennem. Jeg har ikke været særlig konsekvent med træningen, hvilket selvfølgelig har resulteret i at der heller ikke er sket de store fremskridt.

Jeg har dog været på Klinikken for delte mavemuskler hos Camilla, som synes at jeg er blevet så god til at aktivere min bækkenbund, at jeg gerne nu må begynde at træne almindelig styrketræning ved siden af Elin Solheims online forløb.

Så – NU skal jeg altså i gang med modul tre igen igen.

Operation efter delte mavemuskler

6 måneder efter operationen

Så kom dagen! Et halvt år er der gået siden jeg blev opereret på Printzlau Privathospital. Det er gået utrolig hurtigt synes jeg, og jeg er stadig mindst lige så glad for resultatet som jeg var i starten.

Maven buler stadig, men ikke så meget som før og arret er også ved at blive pænere. Det skifter dog meget – nogle gange næsten fra dag til dag. Nogle dage er det lyst, andre dage er det meget rødt. Jeg har gjort alt hvad jeg kan for at holde solen på afstand med badedragt og shorts, så forhåbentlig bliver arret så pænt som overhovedet muligt med tiden.

– Færre smerter og bedre fordøjelse

Jeg synes stadig jeg er lidt hård på maven mellem navlen og det vandrette ar, men det aftager nok med tiden. Til gengæld har jeg fået en MEGET bedre fordøjelse og så har jeg haft færre problemer med min lænd, som jeg ellers har haft rigtig mange hold i over de sidste mange år. Det er som om operationen og træningen har givet mig et indre korset, som holder bedre på min ryg. Det er svært at forklare, men måske forstår du hvad jeg mener? Jeg er i hvert fald meget glad indtil videre og fortsætter selvfølgelig med at træne med Elin Solheim (og lidt i FitnessWorld)

Maveopereret efter 6 måneder

Mit ar omkring navlen er pænt, men helt klart pænest i venstre side. I højre side er det som om der er blevet trukket lidt i arret, så det fylder mere. Måske kan du se det på billedet? Jeg ved endnu ikke om det skal laves om, men forhåbentlig bliver selve arret omkring navlen meget lysere over de næste måneder, så nu ser vi.

Ar efter maveoperation 6 måneder

7 måneder efter operationen

Tænk at det virkelig er 7 måneder siden at jeg blev opereret. Det er gået meget hurtigt, synes jeg. Nok også fordi jeg har haft travlt med alle mulige ting. Jeg synes ikke der er så meget forskel på billederne fra den ene måned til den næste, men når jeg så ser nogle af de første billeder ved siden af de sidste, så kan jeg sagtens se forskel.

Arrene heler pænt, men der er selvfølgelig lang vej igen, og maven buler stadig, og hvis jeg skal gætte på en årsag, så er det fordi jeg ikke får trænet nok. Det er træls at sige, men det er sandt. Jeg synes der sker SÅ meget i mit liv i øjeblikket og kombineret med at jeg pt. går hos en fysioterapeut pga. en skade i skulderen og en anden i knæet, så får jeg bare ikke trænet så meget som jeg gerne vil.

Maven 20. august 2021

8 måneder efter operationen

Der er nu gået otte måneder og jeg stadig i gang med træningsprogrammet fra Elin Solheim. Dog har jeg været syg den sidste uge med mavekramper og kvalme, så min mave ser noget mere udspilet ud på billedet end den er normalt.

Maven efter rectus diastase operation

9 måneder efter operationen

Der er sket en del siden sidst. Den der mavekrampe og kvalme skulle vise sig at vare hele TRE uger! Jeg har også tabt mig en smule (ca. 5 kg) – fordi jeg gerne ville, men også med lidt hjælp fra den konstante kvalme… og min mave er gået fra at være ret udspilet til pludselig at være mere afslappet og blød. Og ja jeg siger pludselig for det skete nærmest over night! Om det har noget at gøre med at jeg også har tabt mig lidt ved jeg ikke, men jeg tvivler faktisk. For det er bare en HELT anden fornemmelse end den der følelse af konstant at være spilet ud og stram i maveskindet. Prøv at sammenligne billedet herunder med det herover – jeg synes faktisk godt at man kan se forskel på mave-buen 🙂

Jeg er igen begyndt at gå nogle lange ture og jeg træner også stadig, men i øjeblikket skifter jeg mellem Elin Solheims program og noget styrketræning i FitnessWorld. Det passer mig godt af veksle mellem gåture og træning, så det fortsætter jeg med – også selv om det betyder at jeg kommer til at være længere tid om at færdiggøre Solheims program. For mig er det ikke vigtigt at “komme i mål” med programmet, men mere at integrere principperne i al min træning og i min hverdag. Det er jeg i fuld gang med.

Rectus Diastase 9 måneder efter operation

10 måneder efter operationen

Så blev det november og som du måske kan se på billedet herunder, så har jeg taget lidt på igen. Det er kun ca et kilo, men hold da op, hvor kan det mærkes på maven!

Jeg er nødt til at passe min træning OG holde vægten, hvis jeg vil bevare det flotte resultat jeg har fået efter operationen. Arret har ikke ændret sig synderligt siden sidste opdatering, men det falder lidt længere ned i takt med at tiden går.

Maven efter rectus diastase operation

11 måneder efter operationen

Der er ikke den store forskel at spore på billederne denne gang, synes jeg. Jeg har stadig 1-2 kg julesul på sidebenene. Til gengæld ser arrene fine ud efterhåndende. Specielt det lange tværgående ar fader mere og mere og bliver lysere.

Jeg har de sidste måneder lagt mærke til, at jeg er begyndt at få “hundeører” helt ude i siden af det lange ar. Hundeører er sådan nogle små flapper, der kommer når arvævet under huden slipper og bliver blødere. Det er ikke alle der får dem og de kan have alle mulige forskellige former og størrelser. Mine er ikke SÅ store, men det ser ikke så pænt ud og det er klart noget jeg skal tale med Andreas om, når jeg skal til et års kontrol den 21. januar. Det er mest i min højre side at det er udtalt, men det er der også i venstre. Måske du kan se det på billedet til højre herunder? Mine trusser lander nemlig hele tiden lige under den her udposning – specielt i højre side.
Nå, jeg må se hvad Andreas siger når jeg kommer til kontrol.

Rectus diastase operation

1-års kontrol efter operationen

I dag den 21. januar 2022 var jeg til 1-års kontrol hos Andreas på Printzlau Privathospital. Det gik rigtigt godt – Andreas Printzlau er jo det sødeste menneske og så han er super professionel og engageret oveni.

– Hundeører

Vi talte om mit forløb og jeg viste ham maven og arene og de to flapper som er fremkommet i begge sider i løbet af det sidste år. De kaldes åbenbart “hundeører”. Andreas tilbød med det samme at jeg kan få korrigeret i begge sider så de to buler forsvinder. Det kræver at jeg “går med til” at mit ar bliver 5-10 cm længere i begge sider, så han kan trække den overskydende hud ned/op, fjerne den og sy sammen igen.

Det er jeg helt indforstået med, for arret er alligevel gemt under mine trusser og fordi det er i siderne, så er trækket på arrene ikke større end at de forhåbentlig bliver minimale at se på, når de heler op. Jeg skal som sagt ikke betale for selve korrektionen, som foregår i lokalbedøvelse. Hvis jeg vil i fuld narkose – så koster det 6.000,- oveni. Det er helt i orden, synes jeg.

Andreas var forresten meget overrasket over at mit ar stadig var så rødt og også lidt hævet. Jeg spurgte ind til Fraxel-laser som jeg har hørt skulle kunne gøre ar mindre synlige, men Thank God for Andreas know how, for han kunne så fortælle, at så længe arret er hævet og rødt, så betyder det at der stadig er aktivitet i det og at ardannelsen er ved at gå fra type et eller andet til type 5, som er den endelige arvævstype, der opstår når arret er færdig med at hele. Først når arret er blevet til type 5, må man bruge Fraxel på det – ellers forbliver arret hævet hele livet. Måske bliver det lysere, men altså ikke fladt sådan som jeg jo gerne vil have. Jeg vender derfor til arret er fladt før jeg tager stilling til om der skal gøres mere.

Jeg havde egentlig besluttet, at dette skulle være den sidste opdatering om min operation for rectus diastase / delte mavemuskler, men pga. hundeørerne og de korrektion jeg skal have lavet for disse, kommer jeg til at lave et sidste indlæg når hundeørerne er fjernet. Hvornår dette bliver ved jeg ikke, men i hvert fald i løbet af 2022.

– Sidste billeder inden korrektion for hundeører

1 år efter rectus diastese operation

Hundeører efter operation

Endeligt resultat

Nå, nu er vi så i september 2023 og man kan roligt sige at tiden flyver af sted. Jeg tænker ikke længere over at jeg er blevet opereret og maven har det som regel helt fint. Jeg har fået korrigeret mine “hundeører” så arret nu er længere, men de små hudflapper er væk så det ser pænere ud. Arret er stadig meget rødt eller det vil sige: Det er faktisk ikke arret der er rødt. Arret er meget tyndt og helt lyst, men det der gør at det ser helt rødt ud er at jeg har strækmærker som går på tværs af arret. Det har vist sig at være dem der hele tiden at fået arret til at se ud som om det ikke er helet ordentligt.

Jeg har valgt ikke at gøre noget ved strækmærkerne indtil videre. De generer mig ikke til dagligt, men jeg tænker over at arret ser ret voldsomt ud, når jeg går i svømmehallen eller har bikini på på stranden, så måske skal de have noget laser en dag. Vi får se. . .

43 thoughts on “Mit rectus diastase eller delte mavemuskler forløb inkl. operation

 1. Tillykke med din opr jeg har selv været det igennem maveredaktion fedtsugning syet mavemuskler sammen efter 3 fødsler og stort vægttab 20 kg og 50 cm

 2. Tak for den meget fine beskrivelse. Jeg er lidt nysgerrig på om i andre selv har betalt eller hvordan i har fået lægen med på den idé. Jeg har 4 kejsesnit bag mig og meget delte mavemuskler. Jeg ligner døgnet rundt en der er i 6 måned selvom jeg lever sundt. Jeg lever glutenfrit så jeg får hverken brød eller pasta. Jeg går mellem 10 og 15 km om dagen og min læge afviser mig bare med et: det findes der ingen operation imod!

  1. Hej Kimi
   Først og fremmest: Skift læge! For kors hvor lyder han/hun dum! Der findes jo en operation for delte mavemuskler. Når det så er sagt, så er det ret svært at få det offentlige til at betale for operationen med mindre du har gennemført et stort vægttab først. Desværre er vi mange, der slet ikke har behov for at tabe os, men som bare gerne vil have samlet de her mavemuskler. Man kan tegne en ekstra forsikring hos sygeforsikringen danmark, så man kan få et tilskud derfra, men jeg tvivler på at du kan få det hele betalt af det offentlige. Jeg synes personligt at det er voldsomt diskriminerende at kvinder ikke kan få repareret deres ødelagte krop efter en graviditet (eller flere), men at din læge påstår at man slet ikke kan blive opereret er jo helt ude i hampen! Nå men held og lykke med projektet og skriv endelig hvis der er andet du gerne vil vide 🙂
   Vh. Mette

  2. Hej kære folkene
   Jeg har født 4 børn det stor er 28 og sidste er 10 år.
   Jeg vejer 64 og er 170 høj. Jeg lever sund og er lactosefri. Jeg træner meget. I sidste mange år har jeg været plaget af min mave som buler lud lige under navlen. Ligner jeg er gravid i 5-6 måned. Jeg har en fin talje. Jeg er blivet flere gange afvist både af min læge og kirurger og ingen ved ikke hvad det er og hvorfor den buler ud. Jeg er virkelige ked af det og det går mig på . Håber en kan hjælpe mig herinde. Jeg er ny her. Prøver at sende nogle billeder hvis jeg kan.

   1. Hej Kimi
    jeg kan desværre ikke hjælpe dig, da jeg ikke er læge, men prøv at booke en online forundersøgelse på Printzlau Privathospital hos Andreas Printzlau. Han kan måske hjælpe dig. Håber du får den hjælp du har brug for.
    Vh.
    Mette

 3. Hej Mette
  Jeg har selv fået lavet samme operation for 5 uger siden, det er kun 1 uge siden jeg smed mit bælte om natten.
  Jeg er begyndt at blive lidt øm i venstre side af mine mavemuskler, var dette noget du har oplevet. Jeg er meget nervøs over at det pludselig går galt og i stykker.

  Vh Maria

  1. Hej Maria
   Tillykke med operationen 🙂 Min kirurg, Andreas Printzlau, sagde til mig at der ikke er noget der kan gå i stykker, når først arret er helet og det er det efter de første to uger. Så – ingen grund til bekymring. Jeg fik dog også ondt, men det viste sig at være fordi min og hospitalets opfattelse af hvad “korte gåture” var, ikke helt stemte overens. Jeg tænkte 1-2 km efter den første uge var overstået. De tænkte 200 meter… Måske du laver for meget?
   Vh.
   Mette

 4. Hej Mette. Jeg tillader mig lige at skrive igen, da jeg stadig synes at det “ bevæger” sig i min mave, hvordan går det med dig 🤔🤔😘

  1. Hej Debbie
   Jeg synes faktisk det går fint her 🙂 Der er ikke lige noget der bevæger sig i maven synes jeg, men jeg er til gengæld stadig lidt spændt i bindevævet og musklerne under huden. Jeg laver bindevævsstræk og massage og træner bækkenbunden og dermed også transversus-musklen, så mine tarme holdes på plads. Måske det er dét du mangler? Buler du stadig ud foran på maven?

 5. Hej Mette
  Nu er det jo snart et år siden vi begge blev op.😁
  Jeg er mega spændt på hvordan “ tingene” har udviklet sig for dig 🙂
  For mit vedkommende, vil jeg ikke klage, men syntes dog fortsat at min mave er for lille til mine tarme mm 🤪. Og det at mit taljemål ikke er svundet med mere end to cm FATTER jeg simpelthen ikke 🤪. Maven buler jo slet ikke ud som før, men når jeg spg kirurgen, kan hun heller ikke give en forklaring 😝. Men mon det blot er “flyttet” ud i siderne 🤔🤔🤔😁

  1. Hej Debbie
   Ja tiden går virkelig hurtigt! Jeg har årsdag den 20. januar 2022 og er også vildt glad for resultatet indtil videre.
   Jeg kan sagtens følge dig i forhold til taljemålet – der er heller ikke sket så meget hos mig, men jeg kan så til gengæld mærke at min mave ikke længere føles for lille til tarmene mere. Den er blevet meget mere blød og naturlig at røre ved/trykke på 🙂 Jeg er gået i gang med at tabe mig lidt – bruger en app der hedder Noom og det er lykkedes mig at tabe fem kilo på et par måneder. Dét kan bestemt også ses på maven! Så er det så blevet november og så er der røget lidt julesul på igen, men det går nok. Jeg skruer lidt op for motionen og lidt ned for sulet i hverdagene og så må den få en ekstra skalle til januar. Jeg skal til kontrol på Printzlau den 21. januar, så det bliver mit sidste opslag 🙂

 6. Hej Mette.
  Tak for alt du deler. Det er dejligt at læse.
  Jeg er selv blevet opereret samme sted som dig. Hvordan påvirkede operationen din fordøjelse? Min er gået fuldstændig i stå.
  Mvh Nina

  1. Hej Nina
   Tak for din kommentar – spændende at vi sådan deler operation 🙂
   Jeg synes det har været op og ned, men mest op faktisk. Før kunne der gå 2-3 dage imellem hos mig, men jeg synes operationen har sat mere skub i tingene. MEN – det der gør den helt store forskel hos mig er når jeg undlader at spise kød – specielt kød fra firbenede dyr. Så har min mave det fantastisk på alle områder! Det gør også underværker for min slidgigt, som jeg næsten ikke mærker når jeg lever mest plantebaseret.

   Kh.
   Mette

 7. Hvor er det dog fantastisk at læse om dit forløb – tak fordi du deler!
  Jeg har intet overskydende hud, men har et lille navlebrok og meget delte mavemuskler, så jeg overvejer kraftigt en operation.
  Ved du mon om arret bliver lige så langt, hvis der ikke skal fjernes hud?

  1. Hej Trine
   Selv tak og tak for dine søde ord 🙂 Jeg ved faktisk ikke hvordan arret bliver ved sådan en operation, men prøv at kontakte Andreas Printzlau hos Printzlau Privathospital. Det er ham der har opereret mig, og han kan helt sikkert svare dig 🙂
   Kh.
   Mette

 8. Hej Mette 😘
  Hvordan går det mon med dg og din mave ?
  Jeg føler ikke at der er svundet så mange cm, men det er nok blot fordelt sig bedre
  Endvidere føler jeg at min mave fortsat “ bevæger” sig, og kramper op.
  Kan du mon nikke genkendende til det .
  Rigtig god weekend 🌞

  1. Hej Debbie
   Dejlig at høre fra dig 😃 Jeg kan i hvert fald genkende det med at der ikke er forsvundet cm. Jeg har ikke været særlig god med træningen på det sidste, så det er dog helt min egen skyld – vil jeg tro. Jeg får ikke kramper og synes ikke maven bevæger sig så meget mere, men jeg er stadig oppustet og føler lidt at min mave er for lille til mine indvolde. Som du kan se på billederne fra den 20.6.21, så er der heller ikke sket så meget på udseendet endnu.
   Kh. Mette

 9. Først tak for denne blog! Du har flere interessante emner, men dette emne fangede mig allermest.

  Jeg har selv købt mig fattig i personlig træning efter to graviditeter, men ALDRIG fået en pæn mave tilbage, stærk, men slet ikke flad, trods træner har viden i dette emne.

  Jeg har derfor også været til en forundersøgelse hos Printzlau for netop denne operation inkl en rettelse af navle (sidder for højt pga ringe navlebrok indgreb efter første graviditet).

  Men har ikke rigtigt turde få operationen…og det ar….😳
  Har virkelig prøvet at overbevise mig selv om, at det er noget pjat, at få den dyre operation, og at det vil være umuligt som enlig mor, og hvad med arbejde og fravær?
  Jeg er 49 år og alder betyder jo også noget for heling, osv osv.

  MEN drømmen om en flad mave …eller bare lidt talje igen …lever endnu.

  Så fedt at læse din dagbog, som fortæller mig, at det er overkommeligt trods smerter. Jeg har to akutte kejsersnit bag mig, så kender måske til den type smerte, eller måske kan det ikke sammenlignes?

  Har du nogen kommentarer om pris, og om hvornår man kan klare at gå på arbejde igen?

  1. Hej Marie
   Tusind tak for din rigtig gode kommentar. Da det først gik op for mig, at jeg havde 6,5 cm delte mavemuskler, var jeg faktisk ikke i tvivl om at jeg ville opereres. Dels kunne jeg jo så få syet mavemusklerne sammen og dels kunne jeg få fjernet den overskydende hud, som fulgte med en graviditet på + 26 kg og efterfølgende delte mavemuskler. De var jo skyld i, at min mave var så udspilet, hvilket igen gjorde huden slap.

   Og så havde jeg også både et akut kejersnit-ar og et blindtarmsar, så egentlig er det jeg er endt ud med ikke så meget længere. Derudover danner jeg som udgangspunkt pæne ar, så selv om arret er langt, så er det tyndt og det bliver meget mindre synligt med tiden. Min eneste anke er, at arret sidder lidt højt specielt på midten. Det gør det fordi jeg havde en piercing over navlen, så da Andreas skulle frilægge min navle, måtte han lidt højere op end normalt. Mit ar sidder derfor ca. 1-2 cm højere i midten end i siderne. Nå men dét kan jeg sagtens leve med for resultatet i form af færre (næsten ingen faktisk) lændesmerter, bedre holdning og mindre mave er vitterligt det hele værd.

   Men – for der er nemlig et men. Hvis du ikke har en masse overskydende hud, er det slet ikke sikkert, at du har brug for operationen for at få en fladere mave og en stærkere kerne. Det træningsprogram fra Elin Solheim, som jeg er gået i gang med, har til formål at gøre dig stærkere specielt i kernen, lære dig at bruge din bækkenbund, både når du træner og når du laver almindelige dagligdags ting og så vil du på lidt længere sigt også blive mindre om livet og få fladere mave. Jeg vil derfor foreslå dig, at du tager fat i Elin Solheim via hendes hjemmeside og tager en snak med hende om, hvorvidt du måske kan træne din mave på plads uden at blive opereret.

   Giv endelig lyd igen, hvis du vil vide mere 🙂

   Vh.
   Mette

 10. Hej Mette

  Vil det sige man ikke kan træne maven flad hvis man har delte mavemuskler uden en operation? Overvejer også meget en operation hvis ikke den udbulende mave kan trænes væk.

  Mvh. Julie

  1. Hej Julie
   Ja – i de fleste tilfælde kan man faktisk godt træne rectus diastasen mindre og maven fladere. Det kræver dog den rigtige træning, da “forkert” træning kan gøre mellemrummet større! Det var det, der skete for mig. Jeg endte med et mellemrum på hele 6,5 cm, og så er det altså svært at træne det mindre. Derfor valgte jeg operation. Jeg kan varmt anbefale både Camilla Hofman Hansen hos Klinikken for delte mavemuskler og Elin Solheims træningsprogram, hvis du beslutter dig for at du vil i gang med træning. Ender det med operation, kan du få halv pris på en forundersøgelse hos Printzlau Privathospital gennem mig. Jeg har nemlig været så heldig at få nogle gavekort 🙂

   Vh.
   Mette

 11. Hej Mette 😁

  Hvordan går det mon med dig .🤔

  Jeg er nogenlunde på de 8-10000 skridt dagligt, men jeg synes fortsat at maven strammer/kramper , og mit energiniveau er heller ikke kommet helt i top 🤪

  Rigtig god weekend

 12. Hej igen Mette

  Jeg har desværre ikke effekt af mani dråberne, men fint at prøve sig frem 😁
  Jeg tænkte på om du blev “klogere” efter dine scanninger 🤔🤔 jeg har undersøgt at det koster kr 5000 for en ct scanning 🥴

  Ønsker dig en skøn weekend 😘

  1. Hej Debbie
   Det kan være en god idé at give dråberne et par uger. Som jeg skrev sidst – brug laveste dosis i hvert fald 3-4 dage og gå så op i dosis. Bliv ved med at gå op til du rammer 1 ml. som vist er max dosis for mani drops. Mht. scanninger er jeg ikke helt sikker på, hvad du mener? Jeg er ikke blevet scannet i forbindelse med min operation, hvis det er det du mener?

   God weekend til dig også 🙂

   1. Hej igen 😁
    Jeg beklager Mette, jeg har åbenbart ikke nærlæst din kommentar, så havde opfattet som du var blevet scannet, men kan nu læse, at du fik at vide at, det var væske der drillede dig 😘
    Blev du så drænet for væske ?
    Må jeg være så fri at spørge om du er blevet mindre i taljemål🤔. Jeg målte mig og var kun svundet 1-2 cm,,, håber det er pga hævelse 🤔🤔

    1. Hej Debbie
     Nåh ja – jeg blev faktisk ultralydssscannet pga. væske, som jeg godt selv kunne se på skærmen. Og ja, det blev suget ud uden de store problemer.
     Jeg er blevet fem cm. mindre i taljen og otte cm. mindre på det bredeste sted. Men – det skifter meget fra uge til uge, og jeg tror det er fordi min mave stadig er ved at hele. Den bliver mere og mere blød som tiden går. Og så har jeg ikke dyrket nævneværdig motion de sidste ti uger, så jeg håber faktisk at maven bliver mere flad og “stram”, når jeg kommer i gang med at træne igen.

 13. Hej igen 😁.

  Må jeg lige spørge dig om du. på skærmen selv kunne se din mave under scanning 🤔🤔.

  Jeg kan forstå at det kun er en Ct scanning der kan bruges, det koster omkring kr 5000 🙃. Jeg går lige og afventer at kirurgen ( Pia) skal vende tilbage desangående. 😏. Jeg har mailet og sms til hende, men ikke ringet da jeg helt ikke vil virke forstyrrende 😘.

  God weekend til dig og dine kære 🌞
  Skulle du selv betale dine scanninger 🤔

 14. Hej igen Mette 😁

  Hvordan går det mon med dig på nuværende tidspunkt 🤔🤔
  Jeg har nu modtaget mani dråberne, jeg kan læse ar de anbefaler at starte med 1 ml, men du er af anden mening ??
  Jeg synes det fremad , men laaaangsomt, jeg føler nærmest at jeg kan mærke madens “gang” i tarmene 🤪

  Kh debbie

  1. Hej Debbie
   Det går fremad synes jeg, men jeg mærker stadig rigtig meget til mine mavemuskler. Hver gang jeg enten går tur eller laver fx havearbejde er jeg nødt til at tage mange pauser og også hvile mig bagefter.
   Mht. Manidråberne, så vil jeg bestemt ikke anbefale dig at starte med 1 ml. Jeg prøvede med en halv ml i starten og var helt groggy, når jeg vågnede om morgenen. Gik så ned til 0,25 ml og det passer helt perfekt til mig. Min holdning er at der ikke er nogen grund til at bruge mere end nødvendigt, så hvis du kan starte med 0,25 ml og så bruge det 3-4 dage inden du evt. øger til 0,5 ml osv. så vil det være det bedste. Måske ender du på 1 ml hver aften, men måske kan du nøjes med 0,25 eller 0,5 ml ligesom mig – og så holder din Mani Drops jo meget længere og du sparer tilmed penge 🙂
   Kh.
   Mette

 15. Hej igen 😘
  Jeg får medicinen flot at kunne falde i søvn, hvorefter jeg sover 11-12 timer 🤪🤪 skønt
  Jeg har lige læst om de produkter du bruger, jeg tror jeg vil prøve mani dråberne, må man selv justere dråberne ? Jeg skal nok have stor dosis for at kunne erstatte pillerne .
  Mht olie bruger jeg flydende olie fra ZinZino, måske du også kender det 🤔.
  Jeg forstår heller ikke lige det med mavebæltet, men det står i deres instruktion 🤔😗
  Jeg tror jeg vil erstatte det med shape trusser de sidste mdr. ( det blir jo sommer 🌞🌞)

  1. Hej igen Debbie
   Mht. Mani Drops så er det altid bedst at starte “nedefra”, når du begynder at bruge dem. Altså start med 0,25 ml i min. tre nætter, sæt det så op til 0,5 ml hvis du ikke synes effekten er god nok og så videre til 0,75 ml og endelig til 1 ml som er absolut max dosis pr. aften. Jeg er ret sikker på at du ikke behøver så meget som du selv tror 🙂
   Mht. mavebæltet så ville jeg nok lige kontakte dem på mail eller telefon for at være helt sikker på, hvor lang tid du skal bruge det. Måske er det vitterligt seks måneder pga. et eller andet.

   Vh.
   Mette

 16. Hej igen ( skal nok forsøge at begrænse mine beskeder; men det er så befriende at kunne drøfte det med dig 😘)
  Jeg lagde lige mærke til at du skrev ved midnatstid🤪🤪. Jeg har endnu ikke kunnet holde mig oppe efter 19 🤪 og sover 11-12 timer🥱🥱
  Jeg har fået indslumrings medicin ( imovane ), det er en stor hjælp for mig 🙂
  det bevæger sig fortsat i min mave, men Pia siger det er normalt 😝.
  Mht til mavebælte står der i mine retningslinier at den skal jeg bruge 6 mdr ,,,,, de sidste tre dog kun om dagen. ( jeg har så iøvrigt 1 str L og en XXL tilovers).
  Undrer mig over hvilken str. piger over 70 kg skal bruge 🤔🤔
  Ønsker dig en dejlig dag 😘

  1. Hej Debbie
   Det undrer mig at du skal have dit mavebælte på i seks mdr.? Jeg har haft mit på i seks uger. Først tre uger hele døgnet og så tre uger kun om dagen. Det endte så med at blive næsten fire uger fordi min mave hævede op (fordi jeg gik for lange ture tsk, tsk…) Jeg brugte et mavebælte fra Nordicare som var str. large. Det passede fint til mig og jeg vejer 73 kg (også efter operationen). Bruger du indslumringsmedicin fordi du har ondt eller? jeg brugte smertestillende det første par uger, men måske er det anderledes for dig fordi du har fået mesh ind også? Jeg bruger nu Manidrops fra Nordicoil hver aften. Tager 0,25 ml og jeg har sgu aldrig sovet så godt! De tager ikke smerter, men er muskelafslappende og gør at slapper nok af til at jeg selv falder i søvn og sover noget tungere end jeg gjorde før. Jeg fik stress for fire år siden og har siden da døjet med både uro og dårlig søvn. Du kan læse om mit stressforløb her, hvis du gider 🙂

 17. hej igen 😁
  Hvor er jeg glad for dit svar😘
  hvordan har du det på nuværende tidspunkt 🤔 hvor mange uger gik der til at denne møflen aftog 🤔
  Jeg blev opereret hos Capio Århus , kirurgen hedder Pia Sjøgren. Hun var ikke i tvivl om at jeg havde behov for et net, da min bugvæg var meget svag.
  Jeg fik syet mavemusklerne sammen for ca 5 år siden, men af en eller anden årsag holdte det ikke 🤪 Jeg henvendte mig til kirurgen både efter 1 år,, 3 år og i oktober 2020, med samme beklagende besked om at der var ikke andre el nye muligheder for at afhjælpe mit problem. Men Pia Sjøgren så på mig i ca et minut og sagde at hun sagtens kunne få mig fin igen 😅. Denne gang gjorde det meget mere ondt, men hun har også været meget grundig 🤪. Jeg er glad for min beslutning, men smerterne og trætheden kom også meget bag på mig, og jeg er hele tiden lidt ængstelig om alt nu er som det skal være 🤔🤪
  Min mave lignede rigtig meget din, og jeg havde et talje mål på 105 cm. jeg vejer 72 kg og er 172 cm, så jeg var bekymret for udviklingen 🤪
  Endnu engang tusinde tak for dette 😘

  1. Hej igen Debbie
   Jeg kan ikke helt huske, hvor lang tid der gik med den der rumlen/flytten rundt derinde, men nu er det 2 mdr. siden jeg blev opereret og det er heldigvis for længst væk 😀 Irriterende når man skal være så insisterende på, at det da må kunne fikses og lægerne bliver ved med at sige nej. Hvor var det godt du fandt Pia hva! Jeg var ude at gå et par km i dag i solen, men selv om det som sagt er 2 mdr. siden jeg blev opereret, så kan jeg virkelig godt mærke, at min krop stadig heler. Jeg er lidt øm og meget træt her til aften. Jeg har selvfølgelig fået at vide på hospitalet, at der går laaaang tid før kroppen er helt på plads og normal igen, men det er alligevel kommet bag på mig, hvor lidt jeg kan uden at gå helt kold! Nå men sådan er det vist bare, så det hedder: Lyt til kroppen og hellere for lidt end for meget de første 3-4 mdr…suk!
   Mht. om noget er galt, så har jeg faktisk været forbi hospitalet to gange for at blive scannet. Syntes det trykkede og min mave var ret oppustet. Det viste sig så at være noget væske, så hvis du synes du er i tvivl om alt er ok, ville jeg nok bare kontakte Capio ☺️
   Held og lykke med dit forløb og resultat og skriv endelig, hvis du har flere spørgsmål 🙏🏻

 18. Kære Mette
  Tusinde tak for At dele dette 😃.
  Jeg blev op 28 Jam , så er i 7 uge. Mit forløb ligner lidt dit, jeg har dog fået lagt et mesh/net ind, har du mon også det 🤔🤔
  Jeg vil så gerne vide om du også følte dig spm højgravid med en meget aktiv baby 🤪. Jeg føler det bevæger sig konstant i maven hvilket er meget ubehageligt 🤪🤪.
  På forhånd mange tak

  Kh Debbie

  1. Hej Debbie
   Tak for dit spørgsmål – jeg er glad for at du kan bruge mit indlæg 😃
   Jeg har ikke fået lagt mesh ind, men vil meget gerne høre, hvorfor man gør det? Og ja, jeg kan sagtens genkende det med at føle at alting møfler rundt inde i maven. Det er som om organerne finder deres nye plads eller noget og det føles bare meget mærkeligt 😳 Det går heldigvis over igen på et tidspunkt. Hvor blev du opereret og er du glad for det indtil videre? Jeg er meget glad for min beslutning om at blive opereret og for mit valg af kirurg og hospital 😍

 19. Tak for dette. Jeg skal opereres for rectus diastase (på 7,6 cm), og det er en gave at kunne læse om dit forløb. Jeg har også været grænseløst irriteret over at der er så mange forskellige holdninger og så lidt viden om rectus diastase.

  1. Selv tak og tak for din kommentar 🙂 Og ja – jeg var også næsten målløs over, hvor lidt information der findes om rectus diastase / delte mavemuskler på trods af, at rigtig mange kvinder får det under graviditeten og at rigtig mange kvinder, måske fordi de ligesom jeg ikke ved de har det, døjer med det mange år efter de har født. Jeg håber med mit skriv her, at kvinder som dig og andre der står i samme situation kan blive lidt klogere på hvad en rectus diastase operation indebærer.

   1. Hej Mette,
    Jeg har haft kæmpe glæde af din blog. Jeg er opereret for fire uger siden, og går uden problemer fem kilometer om dagen. Jeg har fået at vide, jeg må gå alt, jeg kan holde til.
    Mit spørgsmål går på, at jeg har fået at vide, jeg kun må løfte 1 kg i tre måneder. Men fx er min dyne tungere og vinterjakken ligeså. Du skriver ingen steder, om du har fået sådan en besked også? Hvor god har du evt. været til at overholde det?

    1. Hej Karina
     Hvor er jeg glad for at høre, at du har kunnet bruge mit indlæg. Det var lige præcis med det formål, at jeg skrev om min operation 🙂 Jeg mener at kunne huske, at jeg også fik at vide at jeg ikke måtte løfte noget de første 12 uger og det holdt jeg faktisk. For det tager tid for bindevæv og andet væv at hele efter sådan en omgang og hvis der er noget der kan få et operationsar og arvæv indeni til at springe op, så er der at man løfter for meget for hurtigt. Ring evt. til dit operationssted og spørg ind til den besked du har fået. Så er du sikker på hvad du må.
     Vh.
     Mette

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *