Verdens ultimativt bedste syltede agurker

Er du til syltede agurker med bid og smag, så er dette den ultimative opskrift for dig! Jeg dyrker selv mine agurker i kolonihaven, men du kan sagtens købe sylteagurker i supermarkedet eller hos grønthandleren og bruge dem i stedet.

Du skal bruge

1 kg drueagurker
Ca. 100 g skalotteløg (men brug hele løg) – kogt i 3 min og pillede
10 fed hvidløg
Vodka til at skylle glassene med

Saltlage:
1 l vand
150 g salt
1 dl eddike

Syltelage:
8 1/2 dl eddike
Syltekrydderier fra pose
650 g sukker
1 lille chili i tynde skiver eller 10 små tørrede
5 skærme fra dild eller bronzefennikel

Citronsyre & Atamon nej tak!

Nogle bruger atamon eller citronsyre når de sylter. Jeg bryder mig ikke hverken atamon eller citronsyre. Atamon hedder også natriumbenzoat og det har e-nummer E211. Atamon er bakteriedræbende, men det dræber ikke kun bakterierne i dine syltevarer – det dræber også nogle af de gode bakterier i din tarm og det er efter min mening helt galt for dem skal vi bruge til at bekæmpe sygdomme med!

Citronsyre er mindst lige så slemt for tro det eller ej – citronsyre er faktisk lavet af syntetisk fremstillet skimmelsvamp. Ja hvad giver du mig? Skimmelsvamp! – som er stærkt allergifremkaldende! Hvis du har pollenallergi eller anden allergi kan citronsyre derfor forværre dine symptomer betydeligt.

Modsat kan du også opleve betydelig forbedring i din allergi, hvis du holder dig fra fødevarer, cremer, makeup osv. der indeholder citronsyre. Det er lidt en jungle – dels fordi citronsyre bruges i rigtig mange forskellige fødevarer og hudplejeprodukter, dels fordi citronsyre hedder alle mulige (og umulige?) ting i ingredienslisten på de forskellige varer. Herunder finder du et billede af et skema, der fortæller dig hvilke andre navne citronsyre også har. Listen er på svensk, men navnene er de samme på dansk.

Citronsyreskema

Vodka

I stedet for citronsyre og atamon kan du bruge vodka til at skylle dine sylteglas med. Det gør jeg altid og mine syltede agurker, rødbeder og marmelade holder sig fint i mange måneder på vodkaskyllede glas! Jeg bruger den billigste slavevodka fra supermarkedet – ingen grund til at spilde dyre dråber her 🙂

Hygiejne

Det allervigtigste når du skal lave syltede agurker eller andet, der skal kunne holde sig i lang tid på glas er hygiejnen! Agurkerne skal vaskes ordentligt fri for jord og andet og de glas du vil bruge skal både vaskes og skoldes. Du kan også give dem en tur i opvaskemaskinen (altså glassene, ikke agurkerne…) på det varmeste program – så klarer maskinen begge dele for dig.

Vent med at skolde dine glas til lige før du skal bruge dem og pas på at du ikke kommer til at røre ved indersiden af låg eller glas med hænderne.

Skoldede glas

Saltlagen

Denne opskrift består af to dele. Først skal agurkerne prikkes og lægges i saltlage og så skal de på glas med en syltelage. Vi begynder med saltlagen:

1 l vand og 150 g salt koges op og afsvales
1 dl eddike kommes i og det hele køler HELT af

Drueagurker og skalotteløg prikkes med en gaffel (ca. 6-7 gange pr. agurk og et par gange pr. løg), lægges i en skål sammen med hvidløgene og saltlagen hældes over. Læg en tallerken over og stil skålen koldt (evt. i køleskab) i to dage.

Syltelagen

Begynd med at hælde saltlagen fra agurkerne.
8 1/2 dl eddike og 650 g sukker koges op og agurker, skalotteløg, hvidløg, syltekrydderier, chili og skærme kommes i.

Syltelage til syltede agurker

Lagen varmes op til kogepunktet og indhold + lage hældes på HELT renvaskede, skoldede glas.
Lågene sættes på og glassene sættes mørkt og koldt i mindst en måned før der tages af dem.

Syltede agurker på glas

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.