Hyldeblomstsaft & Gelé

Der findes næsten ikke noget bedre end hjemmelavet hyldeblomstsaft. Det skulle da lige være hjemmelavet hyldeblomstgelé! Jeg lavede begge dele i sommer i kolonihaven og resultatet var yderst vellykket. 
Geleen er fantastisk sådan en sommermorgen på terrassen på ristet brød med ost, og saften er god både med almindeligt postevand og med danskvand i. I kan også fryse saften ned i isterningeposer – så er der til et glas hjemmelavet hyldeblomstsaft langt ind i vinteren.
Her er opskriften på hyldeblomstsaft…
Til ca. 1,5 liter færdig saft:

20-30 hyldeblomstskærme
2 økologiske citroner
2 spsk. citronsyre
650 g. sukker (evt. rørsukker)
1 l vand

1. Skyl og rens hyldeblomstskærmene, og læg dem lagvist med skiveskårne citroner i en stor gryde eller beholder med låg.
3. Bland citronsyren med sukkeret, og opløs blandingen i 1 liter kogende vand. Hæld sukkerlagen over skærmene, læg låg på gryden, og lad saften trække i køleskabet i 4 dage. Rør i saften med en træske hver dag.
4. Si saften, og hæld den på rengjorte flasker, der er skyllet i kogende vand med Atamon.

Og her er opskriften på hyldeblomstgelé…

40 friske hyldeblomstklaser
eller ca. 12 g tørrede hyldeblomster
2 tsk citronsyre
godt 1 l vand
1 brev gul melatin
750 g melis

Hyldeblomster og citronsyre udblødes i vandet og koges ca 15 minutter. Saften sies fra og måles, der skal være 1 liter. Saften bringes i kog og tilsættes melatin under omrøring. Koges 1 minut. Sukkeret røres i lidt efter lidt. Bringes atter i kog – så hele overfladen bobler. Koges godt igennem yderligere 1 minut. Fjernes fra varmen, skummes og hældes i skoldede glas, der dækkes med et viskestykke og bindes til dagen efter.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.