Færre smerter og mere livskvalitet med slidgigt

Jeg har haft slidgigt – primært i mine tommelfingre og i resten af hænderne i snart fem år. Nogle dage er klart værre end andre og der er ingen tvivl om, at faktorer som kulde og fugt spiller en væsentlig rolle i, hvordan jeg har det i mine hænder. Er du også ramt, får du her mine bedste råd til færre smerter og mere livskvalitet med slidgigt.

1. Masser af gode råd om slidgigt

Der er masser af gode (og mindre gode) råd på nettet til, hvordan du kan leve bedre med slidgigt og jeg har efterhånden prøvet de fleste, men meget ofte uden den store effekt. Der er dog enkelte ting, som har vist sig at virke for mig og dem vil jeg meget gerne give videre til dig i håbet om, at du også kan få det bedre med din slidgigt.

2. Kød fra firbenede dyr

Firbenede dyr

Da jeg begyndte at få ondt i hænderne og specielt i mine tommelfingres grundled, vidste jeg ikke at jeg overhovedet kunne gøre noget selv. Jeg er dog efterhånden blevet ret god til at undersøge alting selv, så jeg satte mig for at finde nogle løsninger, der ikke indbefatter livslang brug af medicin.

Det jeg bl.a. kom frem til var, at kød fra firbenede dyr og i særlig grad rødt oksekød giver mig rigtig mange smerter dagen efter at jeg har spist det. Jeg har derfor skåret kraftigt ned på den type kød, og spiser i dag meget meget grønt, en del fisk og en lille smule kylling og prøver altså mest muligt at holde mig fra kød fra firbenede dyr. Og det virker altså. De smerter som jeg levede med for et par år siden, har jeg nu kun når jeg får rødt oksekød.

3. Fiskeolie

De fleste ved at det er godt at spise fisk af flere grunde; Omega 3 som er det fedtstof, som findes i fede fisk som laks, makrel og fx sild er blodfortyndende og når vi taler om slidgigt, så er Omega 3 ekstra godt, fordi det er med til at smøre leddene. Hvis du ikke spiser fed fisk flere gange om ugen, så kan du supplere med fiskeolie, men….

4. Omega 3

Fede fisk

Vælger du at spise fiskeolie, så skal det være Omega 3. De fleste af os får nemlig allerede for meget Omega 6 i kosten og selv om man skulle tro at olie bare er olie, og at alt olie er godt, så forholder det sig desværre ikke sådan. I stenalderen spiste vi lige meget Omega 3 og Omega 6, men i dag spiser vi faktisk hele 9 gange så meget Omega 6 som Omega 3 og det betyder, at balancen mellem de to typer Omega er helt skæv.

Grunden til at vi får alt for meget Omega 6 er bl.a. at Omega 6 primært findes i planteolier – som bruges i rigtig mange forarbejdede fødevarer som fx kager og småkager, chips, købedressinger, tun i olie, slik, kiks og meget mere. Noget vi alle sammen indtager meget mere af i dag end for bare 10 år siden. Og Omega 6 fedtsyrerne er ikke gode for vores led, for de er ikke inflammatoriske sådan som Omega 3 fedtsyrerne er.

5. Dyr eller billig fiskeolie?

Jeg ved godt at mange sværger til de dyre fiskeolier, men jeg har rigtig gode erfaringer med Fitness Pharmas Omega 3 fiskeolie, så den køber jeg. I Føtex eller Netto eller hvor den nu lige er på tilbud. Jeg kan typisk finde 200 kapsler med 1000 mg Omega 3 i hver for ca. 89,- og det er virkelig billigt! Jeg spiser 2 kapsler hver dag for at holde mine led velsmurte og smertefrie.

6. CBD olie

Som jeg allerede har skrevet om i mit indlæg: Ned med stress – sådan kom jeg op igen! så tager jeg CBD olie, fordi det hjælper på den uro, jeg nogle gange har i kroppen. Det er dog ikke den eneste årsag. CBD olien virker nemlig også beroligende på min slidgigt fordi den både er muskelafslappende OG antiinflammatorisk. Det betyder i al sin enkelhed, at CBD olie hjælper med at holde dine led smertefrie.

Du skal dog være opmærksom på mulig forstærkning af bivirkninger ved samtidig brug af hydrocortison og/eller prednisolon! Tager du et eller begge af disse præparater, så skal du tale med din læge, inden du begynder på CBD olie.

7. Kollagenpulver

I august måned 2022 begyndte jeg at tage kollagenpulver dagligt på anbefaling fra en god ven. Det har gjort en stor forskel for mine led (og min hud). Her kan du læse mere om hvor du får det bedste kollagenpulver for dine penge

Hvad gør du for at få færre smerter og mere livskvalitet med slidgigt?

Hvis du selv gør noget andet end det, jeg har beskrevet her i indlægget – noget som du synes er rigtig godt og som ikke lige er at finde ved at Google det, så er du meget velkommen til at dele det med mig og resten af verden ved at skrive det som en kommentar herunder. Det vil jeg blive meget glad for!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *